Baggrund for projektet

Børnekulturcenteret Trekanten


Børnekulturcenter Trekanten ligger i Råsted og blev dannet med det formål at igangsætte og formidle debat og aktiviteter omkring børnekultur. Trekanten har siden 1997 med stor succes fokuseret på at skabe givende og relevante kulturaktiviteter til børn og unge i lokalområdet. Filosofien er, at styrke kendskabet og interessen for de muligheder kunst- og kulturforståelse åbner op for. 


Projektet Mit hjem - Dit hjem
Af Marianne Ebbensgaard, Administrator for Børnekulturcenter Trekanten

Ideen til projektet opstod som en lille spire på en cykeltur i Klosterheden Plantage på en smuk efterårsdag. Jeg havde snakket med bestyrelsen for Børnekulturcenter Trekanten, som godt kunne tænke sig, at der blev udviklet et kunst/kulturtilbud til børn og unge i Råsted og omegn og bedst, som jeg cyklede rundt på stierne og nød duften og solen dalede en tanke lige ned i cykelhjelmen - vi skulle lave et børnekunstmuseum - en udstilling hvor børn formidler deres liv og kultur til andre børn gennem kunst, de selv har produceret.

Ideen er inspireret af Barnekunstmuseet i Oslo, som jeg med begejstring har besøgt flere gange, da jeg boede i Norge. Det er et museum, der indsamler tegninger, malerier og andre ting fremstillet af børn rundt om i verden. Formålet er at skabe viden omkring børns kultur, værdier og normer samt sprede respekt og forståelse for værdien af børns kunst og kultur.



Barn er et folk, sier man. Men et folk eksisterer ikke uten kultur. Barn er et folk som hører fremtiden til. Og da må dette folk ha rett til sitt eget språk, sin egen kultur, sin kunst og sin historie. - Rafael Goldin, Barnekunstmuseets grundlægger 

Da Børnekulturcenteret Trekanten er beliggende i Råsted var det nærliggende, at projektet skulle have en lokal forankring og vise hvilke værdier og forestillinger børn i lokalområdet har.
Men... Jeg er uddannet antropolog og har viden omkring kultur men anede ikke en døjt om, hvordan det kunstneriske udtryk i projektet skulle angribes - her var jeg så heldig at få kontakt til Carina Hellerup, som er uddannet kunsthistoriker. Hun var med på ideen, og så blev der ellers udviklet og tænkt og lavet brainstorm og skrevet side op og side ned om, hvordan det her projekt nu skulle gribes an.

Vi bestemte os for at temaet for projektet skulle være HJEM - Hvad er det børn lægger vægt på, når de skal vise andre, hvor de hører til og hvad hjem er for dem? Hjem er en del af deres kultur - at beskrive sin egen forståelse af, hvad hjem er, er samtidig et billede på den enkeltes identitet. De tanker og refleksioner børnene gør sig om hvad hjem er for dem skal de bruge til at kreere et kunstværk, der bliver til en kunstudstilling i kulturhuset Plexus. Meningen med udstillingen er at vise børnenes forskellige tilgange til, hvad hjem er for dem på en æstetisk platform. Samtidig er det vigtigt for os at skabe en professionel og stringent udstilling, så børnene og de øvrige besøgende får samme oplevelse af at gå på kunstudstilling, som de ville få inde i storbyerne.


Vi glæder os rigtig meget til at lave Mit hjem - Dit hjem sammen med elever og lærere på Idom-Råsted Skole.











Ingen kommentarer:

Send en kommentar